درس ایران
فایل های پیشنهادی

اعضای سایت

نام کاربری
کلمه عبور  



طبقه بندی فایل ها

کارشناسی ارشد » گروه آزمایشی علوم انسانی » مجموعه علوم اقتصادی » معرفی گرایش ها

مجموعه علوم اقتصادی در دوره‌ی کارشناسی ارشد دارای 4 گرایش به شرح زیر می باشد:

1. علوم اقتصادی

2. توسعه اقتصادی و برنامه‌ریزی

3. برنامه‌ریزی سیستم‌های اقتصادی

4. اقتصاد انرژی

تعداد واحدها

14

دروس اجباری

12

دروس اختیاری

6

پایان نامه

32

جمع

 

 

* توجه: در آزمون دانشگاه آزاد علاوه بر 4 گرایش فوق،گرایش اقتصاد اسلامی کد:(20927) نیز ارائه می گردد.

 معرفی گرایش ها :

1.علوم اقتصادی:

در این گرایش که به آن اقتصاد محض نیز گفته می شود، به طور اصیل به علم اقتصاد پرداخته می‌شود. تأکید این گرایش بر روی تئوری‌های اقتصادی است. بر خلاف سایر گرایش‌های رشته اقتصاد که در یک زمینه خاص تخصص پیدا می‌کنند، دانش آموختگان این گرایش یک دید کلی و کاملاً نظری نسبت به علم اقتصاد پیدا می‌کنند و به این ترتیب زمینه مناسب جهت ورود به تخصص‌های مورد علاقه خود را کسب خواهند کرد .گرایش علوم اقتصادی یا اقتصاد محض ،بر روی تئوری‌های اقتصادی تأکید دارد  .

2. توسعه اقتصادی و برنامه‌ریزی

سر فصل‌های اصلی که در اقتصاد توسعه به آن پرداخته می‌شود عبارتند از: مطالعه و بررسی تجارب کشورهای پیشرفته در مسیر توسعه‌یافتگی، بررسی علل توسعه نیافتگی کشور‌های در حال توسعه، ارائه راهکارهای مناسب جهت پیشرفت کشورهای در حال توسعه در مسیر توسعه یافتگی.

از آن‌جایی‌که ما در کشوری زندگی می‌کنیم که در زمره کشورهای در حال توسعه طبقه‌بندی شده است، فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند نقش بسزایی از طریق ارائة راهکارهای مناسب در جهت توسعه یافتگی کشور داشته باشند.

3. برنامه‌ریزی سیستم‌های اقتصادی:

فارغ‌التحصیلان این دوره با بهره‌گیری از تسلط بر دانش اقتصاد  قادر خواهند بود.به عنوان مدیر و کارشناس ارشد، در تنظیم سیاست‌های اقتصادی مشارکت نموده و برای مشکلات اقتصادی کشور در سطوح مختلف تصمیم‌گیری ‌کنند.، همچنین به عنوان محقق به پژوهش و کسب اطلاعات مورد نیاز پرداخته و با تجزیه و تحلیل آن نقش مؤثری در تصمیم‌گیری سیاست‌گذاران خواهند داشت. و نیز می‌توانند به سازمان‌های اقتصادی و اجتماعی و مراکز تصمیم‌گیری اقتصادی خدمات مشاوره‌ای و مطالعاتی ارائه کنند.

4.اقتصاد انرژی :

دانش آموختگان اقتصاد انرژی جهت تأمین نیروی انسانی مورد نیاز وزارت نفت (نفت، گاز و پتروشیمی) توانمندی‌های زیر را به دست می‌آورند:

تجزیه و تحلیل موضوعات مختلف اقتصاد انرژی از قبیل ساختار بازار، هیدروکربورهای نفتی و مشتقات آن و سایر انرژی‌ها، قیمت گذاری، صرفه جویی، جانشینی ، بازاریابی و بازرگانی بین‌المللی انواع مختلف انرژی. شناخت تحولات سیاسی سازمان‌ها و مجامع بین‌المللی مربوط به انرژی‌های مختلف، بهره‌گیری از شناخت کلی مراکز مصرف، اهداف و طرز عمل مجامع بین‌المللی در امر توسعه و بازاریابی نفت و فرآورده‌های نفتی و تولیدات پتروشیمی، برنامه‌ریزی تولید و مصرف انرژی در بخش‌های مختلف اقتصادی، برنامه‌ریزی کلان درباره‌ی تولید و مصرف انرژی و تعیین خط و مشی و برنامه‌ریزی دراز مدت در سطح کشور، آشنایی با تکنولوژی‌های موجود در جهان و بهره‌گیری از آن در زمینه‌ی تولید، پالایش، توزیع، مصرف و بازاریابی انرژی.

معرفی گرایش اقتصاد اسلامی ارائه شده در دانشگاه آزاد

 دانش اقتصادی به معنای امروزی و متداول آن در مغرب زمین بسط و گسترش یافته است و نظریه‌پردازان آن از منظر تمدن غربی بدان نگریسته‌اند و بسیاری از یافته‌های آن پاسخی به نیازهای تاریخی اجتماعی و سیاست فرهنگی غرب می‌باشد. اما «اقتصاد» در اندیشه دینی (اسلام)، معنای خاص خود را دارد و باید در جامعه اسلامی، مبتنی بر پایه‌های تفکر دینی تعریف شود. از این رو به طور خلاصه، «علم اقتصاد اسلامی» را تدبیر زندگی شخصی و جامعه  در راستای تعالی و سعادت دنیوی و اخروی تعریف می‌کنند.

با عنایت به تعریف ذکر شده، در جامعه اسلامی شناخت و کارکرد معارف اسلامی با ماهیت امر اقتصاد، آن هم نه مبتنی بر حس منفعت شخصی، بلکه بر اساس حس تعالی طلبی که در فطرت به ودیعه نهاده شده است، اهمیت می­یابد.

در طراحی این رشته تلاش شده است تا در راستای رسالت دانشگاه امام صادق علیه السلام، یعنی تلفیق علوم انسانی با معارف اسلامی؛ تعلیم «اقتصاد اسلامی» و به تبع آن تربیت پژوهندگان، متخصصان و کارشناسانی زبده، برای خدمت به جامعه اسلامی و رفع فقدان‌های معرفتی در حوزه آموزشی و پژوهشی، سرلوحه کار قرار گیرد. تلفیق میان معارف اسلامی و علم اقتصاد، وسیله‌ای است که دانش‌‌آموختگان این رشته بتوانند با کسب توانایی‌های لازم از دریچه دین، علم، مسائل و اندیشه‌های اقتصادی  را مورد بررسی عالمانه قرار دهند و با تجزیه و تحلیل تئوری‌های جدید اقتصادی و کوشش در بررسی مبانی و ثمرات این تئوری‌ها، قادر به طراحی مدل‌های اقتصادی بر اساس موازین اسلامی برای نیل کشور به آرمان‌های انقلابی و اسلامی­ خود باشند و در نهایت بتوانند از نظر علمی و عملی پاسخ گوی نیازهای واقعی جامعه اسلامی ایران بوده و مرجعیت علمی در حوزه اقتصاد را برای ایران به همراه آورند.

زمینه های اشتغال :

  • متاسفانه رشته اقتصاد در جامعه ما جایگاه خود را پیدا نکرده است؛ و کارشناسان اقتصاد نیز در جای مناسب خود قرار نگرفته‌اند و فقط فارغ‌التحصیلان علاقه‌مند و مشتاق که در دوران دانشجویی مهارت‌های لازم را کسب کرده‌اند، می‌توانند بازار کاری مرتبط با رشته تحصیلی خویش پیدا کنند و در سازمآن‌هایی مثل وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت بازرگانی و سازمان برنامه و بودجه فعالیت نموده یا در بانک‌ها به عنوان ارزیاب و در بخش‌ خصوصی به عنوان مدیر اقتصادی تولید و کارشناس اقتصادی کار کنند.
  • فارغ‌التحصیلان دوره‌ی کارشناسی ارشد علوم اقتصادی قادرخواهند بود تا با بهره‌گیری کارآمد از دانش اقتصادی و با شناخت شرایط، محدویت‌ها ‌و مشکلات ساختاری اقتصاد ایران، در یک نگرش سیستماتیک به پدیده‌ها به تجزیه و تحلیل معضلات سیستم‌های بزرگ و پیچیده اقتصادی بپردازد.
  •  از طرف دیگر این دوره توانمندی‌های لازم برای انجام تحقیقات و مطالعات راهگشا در راستای حل مسائل اقتصادی کشور در حوزه‌ی فعالیت‌های سازمان‌های صنعتی، دستگاه‌های اجرایی و مراکز برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاران را فراهم می‌کند.