درس ایران
فایل های پیشنهادی

اعضای سایت

نام کاربری
کلمه عبور  



طبقه بندی فایل ها

کارشناسی ارشد » گروه آزمایشی علوم انسانی » مجموعه روانشناسی » معرفی گرایش ها

رشته روان شناسی در مقطع کارشناسی ارشد دارای 8 گرایش‌ زیر است:

1- روان‌شناسی عمومی

2- روان‌شناسی بالینی

3- سنجش و اندازه گیری(روان سنجی )

4- روان‌شناسی صنعتی و سازمانی

5- روان‌شناسی بالینی کودک و نوجوان

6- علوم شناختی

7- علوم شناختی-ذهن،مغز و تربیت

8- علوم شناختی-روان‌شناسی شناختی

نکته ها:

· در مجموعه روان‌شناسی گرایش های عمومی و بالینی دارای بیشترین متقاضی می باشند و هر ساله بر جمع کثیر داوطلبان برای قبولی در این 2 گرایش افزوده می شود.از این رو تمرکز بر روی دروس مشترک این دو گرایش شانس قبولی در یکی از این 2 گرایش را بالا می‌برد.

· در بین دروس مشترک ؛زبان تخصصی،آمار و روش تحقیق، روان‌شناسی مرضی و کودکان استثنایی، روان‌شناسی فیزیولوژیک، روان‌شناسی رشد و علم النفس به ترتیب دارای اهمیت می باشند.

· در روند کنکور سال گذشته کمی تغییرات ایجاد شده بود که عبارتند از:

- سؤالات روان‌شناسی رشد مفهومی تر شده بود.

-  بخش اعظم سؤالات روان‌شناسی مرضی و کودکان استثنایی از بخش کودکان استثنایی آورده شده بود در حالی که در سال‌های قبل 70 درصد سؤالات مربوط به بخش روان‌شناسی مرضی و 30 درصد سؤالات کودکان استثنایی بوده است، سال گذشته کاملاً برعکس شده بود؛ تعداد سؤالات درس ها کمتر شده بود که در پایین آمدن میانگین درصد برای قبولی تأثیر گذاشته بود.

-  در سؤالات درس های دیگر تغییری دیده نمی شد و کاملاً طبق روال سال های گذشته بود.

 

*توجه: در آزمون دانشگاه آزاد(کد: 2290) 7 گرایش به شرح زیر ارائه می شود:

1.کودکان استثنایی(عقب ماندگان ذهنی)

2.روان‌شناسی بالینی

3.روان‌شناسی تربیتی

4.روان‌شناسی شخصیت

5.روان‌شناسی صنعتی و سازمانی

6.روان‌شناسی عمومی

7.سنجش و اندازه گیری(روانسنجی)

معرفی گرایش های دانشگاه سراسری:

1.روان‌شناسی عمومی‌ :

به نسبت گرایش های دیگر ظرفیت پذیرش بالاتری را نیز به خود اختصاص داده است. روان‌شناسی عمومی با مسائلی چون رفتار، رشد، هوش، یادگیری، حـافظه، انگیـزه، هیجـان، بهنجاری و ناهنجاری و رفتارهای اجتماعـی سر و کار دارد.کارشناس ارشـد روان‌شناسی عمومی‌می‌تواند به کار درمان مشکلات خانوادگی، بین فردی، فردی، تحصیلی، شغلی، زناشویی و پژوهش‌‌‌های روان شناختی، خدمات روان‌شناسی در مراکز بهزیستی و بهداشت روانی بپردازد.

تعداد واحدها

تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی ارشد روان‌شناسی عمومی 36 واحد و ه‌بشرح زیر است:

دروس الزامی 30 واحد

سمینار 2 واحد

پروژه و پایان نامه 4 واحد

دروس آزاد (اختیاری) ندارد

فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند در مراکزی نظیر ‌مدارس‌، پژوهشگاه‌ها، مؤسسات‌ مخصوص‌ آموزش‌ و نگهداری‌ افراد عقب‌ مانده‌، مراکز اصلاح‌ و تربیت‌ و ندامتگاه‌ها، بیمارستان‌های‌ روانی‌، مؤسسات‌ توانبخشی‌، مؤسسات‌ آموزشی‌ و مکان‌هایی از این دست مشغول فعالیت شوند.

2. روان‌شناسی بالینی:

پر طرفدارترین گرایش این مجموعه است‌ .روان‌شناسی بالینی با ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات از اختلالات بالینی شدید تا مشکلات جزیی فردی که به نحوی عملکرد فرد را در زندگی با مشکل مواجه کرده است، سر و کار دارد. کارشناس ارشد روان‌شناسی بالینی می‌تواند به عنوان روان‌شناس بالینی به کار روان درمانی در بیمارستآن‌های روانی، کلینیک‌‌های روان‌شناسی، مراکز مشاوره و راهنمایی، سازمان بهزیستی و ادارات مربوطه به صورت فردی یا گروهی مشغول گردد.

· مراکزی‌ که‌ در حال‌ حاضر می‌توانند روانشناسان‌ بالینی‌ را به‌ همکاری‌ دعوت‌ کنند عبارتند از:

بیمارستان‌های‌ عمومی‌، بیمارستان‌ها و کلینیک‌های‌ روانی‌، مراکز نگهداری‌ بیماران‌ و معلولین‌ جسمی‌ و روانی‌، مراکز کارآموزی‌، مراکز کودکان‌ بزهکار، ندامتگاه‌ها و مراکز آموزشی

3.سنجش و اندازه گیری(روانسنجی ):

این گرایش کمترین تعداد داوطلب و در عین حال کمترین تعداد پذیرش را دارا می باشد . روان‌سنجی عمدتاً با آمار، شیوه‌های سنجش در آموزش و پرورش و یادگیری، ارزیابی‌های روانشناختی از طریق آزمون‌‌های روانی و شیوه‌های گزینش و سرند کردن در ارتباط است‌.کارشناس ارشد روان‌سنجی می‌تواند به کار اجرای آزمون‌‌های روانی - تشخیصی، سنجش هوش، ویژگی‌‌های شخصیتی، آسیب‌های مغزی، عقب ماندگی‌های ذهنی، ارزیابی در آموزش و پرورش، سازمان سنجش و داده‌پردازی مشغول گردد. یا به همراه یک تیم درمان در کلینیک‌‌های روان شناختی مشغول به کار گردد.

· گرایش روان سنجی در حال حاضر در ایران دکترا ندارد و اساتید دارای تخصص این گرایش در ایران بسیار محدودند‌.

4. روان‌شناسی صنعتی‌ و سازمانی‌ :

این گرایش از سال 1383 به این مجموعه روان شناسی افزوده شده است؛ روان‌شناسی صنعتی و سازمانی پلی است بین روان‌شناسی محض و مهندسی انسانی. این رشته عمدتاً با علل، معلول‌های رفتاری، تأثیرات متقابل فرد و محیط کار و اثرگذاری محیط- فرد بر روی هم بحث می‌کند. گرچه ظرفیت پذیرش در این رشته بسیار محدود است ولی امروزه بسیاری از کارخانجات ضرورت آن را حس کرده‌اند و درصدد بهره‌گیری از روان‌شناسان صنعتی در بهبود شرایط کاری خود هستند، که البته این گرایش در وزارت علوم نیز 2 نفر ظرفیت دارد.

فارغ‌ التحصیلان‌ این‌ گرایش‌ می‌توانند به‌ بررسی‌ و مطالعه‌ موضوعاتی‌ همچون‌ ساعات‌ کار و استراحت،‌ کار چرخشی‌ (نوبتی‌)، خستگی‌ و عوارض‌ آن‌ در محیط‌ کار، ارزیابی‌ مشاغل‌ و راه‌های‌ سنجش‌ و ارزیابی‌ آن‌، انتخاب‌ و گزینش‌ پرسنل‌، کاهش‌ سوانح‌ و افزایش‌ ایمنی‌، نقش‌ سر و صدا، نور، حرارت‌، رنگ‌ و سایر عوامل‌ مربوط‌ به‌ محیط‌ فیزیکی‌ کار، افزایش‌ انگیزه‌ و روحیه‌ کار، مدیریت‌ و نظارت‌، روابط‌ و مناسبات‌ محیط‌ کار و بسیاری‌ موضوعات‌ و مسائل‌ دیگر در سازمان‌های صنعتی‌، بازرگانی‌، خدماتی‌، نظامی‌ و... بپردازند.

5. روان‌شناسی بالینی کودک ونوجوان :

از سال 1384 به مجموعه روان‌شناسی افزوده شد. این گرایش همگام با روان‌شناسی بالینی است با این تفاوت که با اختلالات دوران کودکی و نوجوانی سر و کار دارد.

6.علوم شناختی

علوم شناختی ، دانشی جدید در زمینه ذهن و مغز است. دانشمندان این رشته می‌کوشند تا در خصوص ادراک، تفکر، حافظه، فهم زبان، یادگیری و سایر فرآیند‌های ذهنی و پدیده‌های موثر در آگاهی و شناخت به درک عمیق‌تری دست پیدا کنند و مکانیسم‌ها و فرایند‌هایی را که در بروز این پدیده‌ها دخالت دارند به‌طور دقیق بررسی نمایند.

علوم شناختی، دانشی بین رشته‌ای است که از تعامل رویکرد‌های مختلف مطالعة ذهن همانند روان‌شناسی، دانش رایانه، دانش عصب پایه، فلسفه و زبان شناسی شکل می‌گیرد.

برنامه درسی دوره کارشناسی ارشد علوم شناختی (با تمرکز بر روان‌شناسی شناختی) شامل 32 واحد به شرح زیر می‌باشد:

تعداد واحدها

واحدهای الزامی

24

واحدهای اختیاری

8

پروژه و پایان‌نامه

4

- تبصره: باید دو واحد از دروس بر اساس تحقیق نظری فردی یا گروهی توسط دانشجویان انجام شود و به شکل سمینار ارائه گردد.

در مجموع دوره های کارشناسی ارشد علوم شناختی را می توان تلاشی برای همراه شدن با کارهای پیشرو در حوزه شناخت مغز و رفتار انسان دید. تلاشی که شاید ارزیابی نتایجش هنوز کمی زود باشد.

 

فارغ التحصیلان این رشته دارای توانایی‌ها و ویژگی‌های زیر خواهند بود:

دانش پایه در زمینه روان‌شناسی شناختی، فلسفة ذهن، طراحی مدلهای شناختی، زبان شناسی نوروپسیکولوژی و روش‌شناسی تحقیق

مهارت ارزیابی انتقادی ادبیات علمی علوم شناختی و کاربرد عملی نظریات و روشهای آن

تجربه و توانایی در طراحی و انجام پژوهش‌های گوناگون در حوزه علوم شناختی به صورت مستقل

مهارت‌های لازم درکاربردی ساختن خلاقانه علوم شناختی در زمینه‌های مختلف

 

معرفی رشته ذهن، مغز و تربیت

علوم اعصاب شناختی که به مطالعه ساختار و کارکرد مغز و سیستم عصبی می پردازد، از جمله دانش های پیچیده ای است که به تدریج در حال وارد شدن به عرصه های مختلف زندگی، از جمله تعلیم و تربیت است. دوره «ذهن، مغز و تربیت» یک حوزه مطالعاتی فرارشته ای است که به عنوان یکی از حیطه های کاربردی علوم شناختی در مراکز دانشگاهی به وجود آمده و به دنبال مطالعه یادگیری و آموزش از طریق پیوند میان علوم شناختی و تعلیم و تربیت است. هدف قلمرو نوظهور ذهن، مغز و تربیت، ایجاد مبنای پژوهشی قوی برای عمل تربیتی و پایه ای برای افزایش اثربخشی فرایند یاددهی- یادگیری است. بنیان این حوزه مطالعاتی آن است که مربیان با شناخت بهتر کارکردهای ذهن/ مغز و برنامه ریزی درسی مبتنی بر نظریه های یادگیری شناختی، بهتر خواهند توانست به رشد ذهنی و رشد شخصیتی کودکان و نوجوانان کمک کنند. شرکت کنندگان در این دوره از طریق بحث درباره رشد کودک، کارکردهای عالی ذهن و مغز، علم و هنر یاددهی- یادگیری، و تحلیل یافته های پژوهش‌های شناختی، توانمندی ها و شایستگی های جدیدی را کسب کرده، اثربخشی خود را افزایش خواهندداد.