درس ایران
فایل های پیشنهادی

اعضای سایت

نام کاربری
کلمه عبور  



طبقه بندی فایل ها

کارشناسی ارشد » گروه آزمایشی مهندسی » مجموعه مهندسی عمران » معرفی گرایش ها

1- گرایش سازه

گرایش سازهیکی از مهم‌ترین گرایش های رشته مهندسی عمران است، به این دلیل که اکثر زمینه های مهندسی عمران را پوشش می‌دهد.مهندسی سازه در ارتباط با تحلیل و طراحی سازه‌ها «ساختمان، پل، سد و ...»می باشد. این گرایش دارای حوزه وسیعی است بنابراین موضوعات متنوعی را می توانید برای انجام پژوهش و پایان نامه انتخاب نمائید. موضوعاتی مانند:

- سازه های فولادی و مسائل مرتبط با آن ها

- سازه های بتن مسلح و مسائل مرتبط با آن ها

- سازه و زلزله

- روش های تحلیل سازه ها

بازار کار:علی‌رغم این‌که این گرایش، پذیرش و در نتیجه فارغ التحصیل زیادی دارد، اما بازار کار خوبی هم داراست. چون این گرایش طیف وسیعی از کارهای عمرانی را تحت پوشش قرار می دهد. فارغ‌التحصیلان گرایش سازه می توانند در شرکت های مشاور به کار طراحی بپردازند، یا کار نظارت انجام دهند و یا به پیمانکاری روی آورند. همچنین امکان استخدام آن ها در وزارتخانه ها (راه و ترابری، مسکن و شهر سازی، نیرو و ...) ادارات دولتی نظیر (استانداری، شهرداری، اداره گاز و ...)و نیز شرکت های خصوصی وجود دارد.

2- گرایش زلزله

گرایش زلزله در سال های اخیر مورد توجه فراوانی قرار گرفته است. این گرایش علاوه بر در بر گرفتن مسائل مربوط به زلزله، تا حدودی گرایش های سازه و خاک و پی را هم پوشش می دهد.محور اصلی این گرایش پیرامون تحلیل و طراحی سازه ها در برابر زلزله، تحلیل و طراحی سازه های خاکی (پی، دیوار حائل، شمع و ...) در برابر زلزله و بارهای دینامیکی، بهسازی و مقاوم سازی لرزه ای، تحلیل خطر و ... است.

بازار کار: گرایش زلزله دارای بازار کار مناسبی است، فارغ‌التحصیلان این گرایش می توانند در شرکت های مهندسی به کار طراحی سازه بپردازند، یکی از زمینه های مناسب کاری گرایش زلزله مقوله مقاوم سازی است (بحث مقاوم سازی در چند سال اخیر مورد توجه شایانی قرار گرفته است )، یکی دیگر از زمینه های کاری گرایش زلزله وارد شدن در بحث تحلیل خطر است که در سال های اخیر نقش پر رنگ‌تری پیدا کرده است.

3- گرایش خاک و پی

گرایش خاک و پی یا ژئوتکنیکپایه و اساس مهندسی سازه می باشد، زیرا سازه به‌طور مستقیم بر روی خاک و پی قرار می‌گیرد.

در مهندسی ژئوتکنیکدر مورد مکانیک خاک، دینامیک خاک و پی بحث می‌شود. همچنین مباحث مربوط به سازه‌های خاکی نظیر تونل‌ها، سدهای خاکی، شیروانی‌ها، دیوار‌های حایل و آزمایشگاه‌های مکانیک خاک در زمرۀ فعالیت‌های مهندسی ژئوتکنیک قرارمی‌گیرد.

بازار کار:گرایش خاک و پی دارای بازار کار مناسبی است، از آنجا که هر سازه بر روی فونداسیون و یا خاک بنا می‌شود، وجود مهندس خاک و پی در تمام کارهای عمرانی ضروری است. فارغ‌التحصیلان این گرایش می توانند در شرکت های مشاور مشغول به کار شوند، همچنین در آزمایشگاه های مکانیک خاک نیز وجود آنها ضروری است. مهندسان خاک و پی می‌توانند در وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مسئول برنامه‌ریزی،طرح و نظارت طرح‌های عمرانی نظیر وزارت راه و مسکن و شهرسازی-شهرداری‌ها استخدام شوند.

4-گرایش راه و ترابری

رشته عمران در گذشته راه و ساختمان (راه: راه و ترابری، ساختمان: سازه) گفته می‌شد. این خود بیانگر ریشه دار بودن گرایش راه و ترابری است. در مهندسی راه و ترابری در مورد طراحی هندسی راه، طراحی روسازی، ترافیک، راه آهن و ... بحث می شود. همچنین طراحی پل، تونل در این شاخه هم مطرح می شود.

بازار کار:اگرچه گرایش راه و ترابری نسبت به گرایش هایی ماند سازه، زلزله و خاک و پی فرصت های کاری کمتری دارد، اما به دلیل اینکه فارغ‌التحصیلان نسبتا کمی دارد، دارای بازار کار خوبی است. فارغ‌التحصیلان گرایش راه و ترابریمی توانند در شرکت های مشاور مشغول به کار شوند و یا در اداراتی نظیر راه و ترابری، شهرداری و ... استخدام شوند. یکی از دلایلی که بیشتر آقایان این گرایش را انتخاب می‌کنند، محیط کاری خاص آن است، چون ممکن است محل کار آنها خارج از شهر باشد(مثلا کارهای راهسازی).

5-گرایش سازه های دریایی

سازه های دریایی از گرایش های جدید رشته مهندسی عمران در مقطع کارشناسی ارشد است. در گرایش سازه های دریایی سه محور offshore, near shore, onshore مطرح است. در بخش offshore به تحلیل و طراحی سازه های دور از ساحل مانند سکوهای نفتی، سکوهای تفریحی و خطوط لوله کف دریا در آب‌های عمیق پرداخته می شود. near shore , offshore به سازه های ساحلی و نزدیک ساحل اختصاص دارد، از این سازه ها می توان به اسکله‌های فولادی و بتنی، موج شکن ها و خطوط لوله ساحلی اشاره کرد.

بازارکار:گرایش سازه های دریایی به دلیل مرتبط بودن با صنعت نفت و گاز نسبت به سایر گرایش های عمران دارای بازار کار بهتر و درآمد بالاتری است. فارغ‌التحصیلان این گرایش یا باید در دفاتر مشاور تهران مشغول به کار شوند و یا برای کارهای اجرایی در جنوب و یا شمال مقیم شوند.

6-گرایش سازه های هیدرولیکی

گرایش سازه‌های هیدرولیکی در واقع ترکیبی از گرایش‌های سازه و آب است.سازه‌های هیدرولیکی اساساً با سازه‌هایی که به نوعی با آب سروکار دارند مرتبط است، از این سازه ها می توان به انواع سدها، کانال های آبرسانی، سیستم های زهکشی، لوله های انتقال آب و ... اشاره نمود. در هر یک از موارد فوق فازهای طراحی سازه های هیدرولیکی، اجرا و نظارت بر آن‌ها به‌طور مستقیم زیر نظر مهندسان سازه‌های هیدرولیکیانجام می شود.

بازارکار:در سال‌های اخیر با توجه به نگرش تازه ای که به استفاده بهینه از آب‌های کشور شده است، امور مربوط به سدسازی مورد توجه قرار گرفته است و تمامی شرکت‌های سدسازی نیازمند تخصص مهندسان سازه های هیدرولیکی می باشند، این خود بازارکار مناسبی را فراهم می‌کند. البته فارغ‌التحصیلان سازه های هیدرولیکی می توانند در شاخه های دیگر مانند سازه، آب و سازه دریایی نیز مشغول به‌کار شوند. شرکت‌های مشاور و ادارات دولتی نیز پذیرای مهندسان هستند.

7-گرایش آب

هدف این دورهبه منظور تربیت متخصصانی است که بتوانند در زمینه‌های شناخت منابع آب و کنترل و بهسازی کیفیت منابع آب اطلاعات لازم را به دست آورند تا بتوانند در مراحل مختلف طراحی ، نظارت و مدیریت پروژه‌های آب کار کنند.با توجه به این‌که توسعه کشور در زمینه‌های کشاورزی، صنعتی، عمران و غیره بستگی به میزان آب قابل استفاده دارد. می‌توان صنعت آب را در ایران در زمره صنایع مادر به حساب آورد.

8-مهندسی حمل‌ونقل

مهندسی حمل و نقل در ارتباط با تئوری صف بندی، جریان حرکت ترافیک، طرح هندسی راه و رفتار رانندگان است.

9-مدیریت و ساخت

انجام مناسب و بهینه‌ی هر پروژه در گرو مدیریت صحیح و اصولی است، به خصوص در پروژه‌های عمرانی که با بخش‌های مختلفی در ارتباط است و معمولاً افراد زیادی در آن فعالیت دارند، نقش مدیریت پررنگ‌تر است. در این گرایش انواع روش‌های مدیریتی، پیمان‌ها و قراردادها، برآورد هزینه‌ها و انواع روش‌های اجرایی مطرح می‌شوند.

10-مهندسی محیط زیست

مهندسی محیط زیست با عملکرد مواد شیمیایی و زیست‌شناسی موجودات و یا اتلاف گرما و انرژی حرارتی، تصفیه و پالایش آب و هوا و اصلاح و بهبود محل و مکان‌هایی که در اثر ضرر و زیان‌های قبلی صدمه دیده‌اند، در ارتباط است.

موضوعات تحت پوشش مهندسی محیط زیست عبارتند از: تصفیه آب، دفع فاضلاب، مدیریت خسارت و صدمات و آسیب‌های پرخطر و هم‌چنین هیدرولوژی و علم هواشناسی. مهندسی محیط زیست همچنین شامل واکنش در برابر آلودگی صنعتی نیز هست. مهندسی محیط زیست بخش پیشرفته و مدرن بهداشت است.

11-مهندسی آب وفاضلاب و پروژه

برای تأمین آب مورد نیاز جوامع روستایی ،شهری ومراکز صنعتی لازم است تا با انواع و میزان مصرف آب،چگونگی تأمین آب، خطوط انتقال و نحوه محاسبه آنها، تصفیه خانه‌ها، مخزن‌های ذخیره، شبکه توزیع آب و محدودیت‌های فنی مربوط، آشنایی کامل وجود داشته باشد، همچنین چگونگی جمع‌آوری ، دفع و تصفیه فاضلاب‌های سطحی، خانگی وصنعتی و آشنایی با مجموعه تأسیسات مرتبط از مسائلی است که یک مهندس عمران باید با آن‌ها آشنایی داشته باشد.

12-گرایش مهندسی رودخانه

مهندسی رودخانه به مطالعه و شناسایی هرچه عمیق‌تر مسائل فرسایش و رسوب در رودخانه، کنترل سیلاب و سامان دهی رودخانه می‌پردازد.فارغ‌التحصیلان این دوره دارای توانایی ها و قابلیت های زیر می‌باشند:

 شناسایی علل فرسایش در حوضه‌‌های آبریز رودخانه‌ها، مکانیسم انتقال رسوب و چگونگی رسوب‌گذاری و انباشتگی آن در مسیر جریان و در محل سازه‌های آبی

- شناسایی انواع رودخانه­ ها، مورفولوژی و رفتار رودخانه‌ها

- توانایی جمع­ آوری و پردازش آمار و اطلاعات جریان و رسوب رودخانه و شبیه­ سازی و تهیه مدل‌های ریاضی در زمینه مزبور

- طراحی تأسیسات کنترل سیلاب و اصلاح مسیرهای جریان رودخانه‌ای

- تجزیه و تحلیل نتایج آزمایش های مدل‌های فیزیکی و هیدرولیکی در زمینه مهندسی رودخانه و آزمایش آن‌ها

- تجزیه و تحلیل اثرات اجرای پروژه‌های مهندسی رودخانه بر روی مسائل زیست محیطی و اثرات اقتصادی و اجتماعی آن‌ها

· این دوره می­تواند مکملی برای دوره­ های دیگر کارشناسی ارشد عمران مثل مهندسی آب باشد.

بازار کار:گرایش رودخانه مقطع دکترا ندارد ولی برای فارغ‌التحصیلان این دوره امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترا در سایر گرایش‌ها مانند مهندسی آب و مهندسی محیط زیست، وجود دارد.

· فارغ‌التحصیلان این دوره شرایط احراز مشاغل زیر را دارند:

- کارشناس حفاظت آب‌ها

- کارشناس هیدرولیک

- کارشناس مدل فیزیکی مهندسی رودخانه و مخازن سدها

- کارشناس برنامه­ ریزی و مدیریت پروژه­ های مهندسی رودخانه

- مدیر پروژه­ های ساماندهی رودخانه

- کارشناس پروژه­ های زیست محیطی و اکولوژی مهندسی رودخانه

- کارشناس پژوهشی مراکز تحقیقی آب و امور مرتبط با مهندسی رودخانه

13-مهندسی سواحل (CoastalEngineering)

این شاخه از مهندسی به طراحی سازه‌های ساحلی نظیر موج شکن و اسکله و بررسی پاسخ ساحل به تغییرات حاصله می‌پردازد.امروزه با توجه به افزایش سطح آب دریاها و لزوم حفاظت از سواحل در برابر فرسایش، بر اهمیت این رشته از مهندسی افزوده شده‌است.

توانایی‌های فارغ التحصیلان مقطع‌های کارشناسی ارشد و دکتری

در دوره‌های تحصیلات تکمیلی(کارشناسی ارشد و دکتری)بیشتر به جنبه‌های نظری و پژوهشی پرداخته می‌شود. بدین جهتفارغ‌التحصیلان این دوره ها در هر یک از گرایش‌های یاد شده، بیشتر توانایی‌های علمی و محاسباتی و به طور کلی نظری خود را افزایش می‌دهد، اگر چه این افزایش توانایی ، در کارهای اجرایی علمی نیز از نظر صحت اجرا می‌تواند نقش مهمی داشته باشد.

در مقطع دکتری دانشجو ضمن افزایش مراتب علمی خود، در یک زمینه تخصصی‌تر ، قدرت و توان خود را برای انجام کارهای تحقیقاتی و توسعه مرزهای دانش و رفع معضلات علمی و اجرایی از طریق پژوهش بالا برده، تحقیقاتی را در یک مورد خاص، انجام می‌دهد.