درس ایران
فایل های پیشنهادی

اعضای سایت

نام کاربری
کلمه عبور  



طبقه بندی فایل ها

کارشناسی ارشد » گروه آزمایشی علوم انسانی » مجموعه زبان شناسی » مقدمه

زبان‌شناسی علم مطالعه تمامی جنبه‌های زبان بشر است. از میان بیش از ۶۰۰۰ زبان دنیا، بیشتر آن‌ها هرگز به درستی توصیف، مطالعه و حتی نوشته نشده‌اند. بسیاری از این زبان‌ها در ۵۰ سال آینده از روی کره خاکی محو خواهند شد. مستندسازی این زبان‌ها به دلایلی بسیاری اهمیت دارد. که یکی از آن‌ها اشتیاق بشر برای پاسخ به یک پرسش اساسی است: چرا و از چه جهاتی زبان‌های دنیا با هم شباهت دارند؟ چرا و از چه جهاتی آن‌ها با هم متفاوتند؟

زبان‌شناسی بررسی می‌کند که چگونه زبان‌ها این امکان را فراروی گویشوران قرار می‌دهند تا عقاید و احساساتشان را به یکدیگر منتقل کنند؛ چه طور سبک‌ها و گونه‌های مختلف زبانی پدید می‌آیند و چه‌طور مردم آن‌ها را در ارتباطات روزمره خود به کار می‌گیرند ؛حال چه در موقعیتی غیررسمی و چه در بافتی رسمی.

زبان‌شناسان تأثیر مقولات زبانی را بر تفکر و رفتار روزمره انسان‌ها مورد بررسی قرار می‌دهند و نیز به این پرسش می‌پردازند که آیا گویشوران زبان‌های مختلف از اندیشیدن به غایت متفاوت نیز برخوردارند.همچنین به ویژگی‌های فیزیکی امواج صوتی نیز می‌پردازند و نیز به این‌که ذهن افراد در هنگام خواندن یا شنیدن چیزی چگونه عمل می‌کند. زبان‌شناسان از دانشی که گویشوران جهت پردازش گفتار خود از آن بهره‌مند می‌شوند برای نوشتن برنامه­های رایان‌های پردازش زبان استفاده می‌کنند. علاوه بر این،تحلیل‌های معنایی را نیز در این راستا به کار می‌گیرند تا برنامه‌هایی را خلق کنند که کارهایی از قبیل جستجوی اینترنتی، ترجمه ماشینی و پرسش و پاسخ را انجام می‌دهند.

زبان‌شناسان برای زبان‌هایی که تا به حال هرگز نوشته نشده‌اند، نظام نگارش(الفبا) و فرهنگ واژگان تهیه می‌کنند و دستور ذهنی و ناخودآگاه گویشوران را ترسیم و صورت‌بندی می‌نمایند تا کتاب‌های درسی آموزش زبان را بر اساس آن‌ها تهیه و تدوین کنند.

آن‌ها می‌کوشند تا تأثیرات سواد را بر جوامع مختلف بسنجند و مشاهده کنند جوامع مختلف نسبت به بی‌سوادی چه رویکردهایی دارند؛ تا از این رهگذر به راه‌حل‌هایی بیاندیشند(البته اگر راه حلی باشد)که بتوان آن‌ها را در مورد افراد بی‌سواد یک جامعه به کار بست.همچنین به بازسازی زبان‌هایی می‌پردازند که متعلق به پیش از تاریخ بوده‌اند و صدها بلکه هزاران سال پیش به کلی تبارشان برافتاد و خاموش شدند. این گروه از زبان‌شناسان با بررسی در زبان‌های خاموشِ عهد باستان به نظامی پی می‌برند که تحول زبان‌های باستان را به هزاران زبان امروزی بشر میسر نموده است.

به‌طور خلاصه می‌توان گفت علم زبان‌شناسی مسائل زیر را مورد مطالعه و بررسی قرار می‌دهد:

·     ساخت و تاریخ زبان‌ها

·     معنایی که در پس کاربرد زبان نهفته است

·     چه طور زبان‌های دنیا به هم مربوطند

·     کودکان چگونه زبان را فرا می‌گیرند

·     هنگامی که مردم سخن می‌گویند در واقع چه اتفاقی دارد می‌افتد

·     چه ویژگی‌هایی در بین همه زبان‌های انسان‌ها مشترک است

·     چرا زبان‌ها با هم متفاوتند

·     کاربرد و استفاده زبان در ادبیات، رسانه‌ها و گروه‌های اجتماعی متعدد چگونه است

·     در صورت آسیب دیدن مغز در اثر سکته یا مصدومیت چه بر سر قوه نطق می‌آید

·     آیا رایانه‌ها قادر به فهم و استفاده از زبان انسان خواهند شد و بسیاری از مسائل دیگر