درس ایران
فایل های پیشنهادی

اعضای سایت

نام کاربری
کلمه عبور  



طبقه بندی فایل ها

کارشناسی ارشد » گروه آزمایشی علوم انسانی » فلسفه » معرفی گرایش ها

معرفی رشته فلسفه

فلسفه علم به شرایط امکان وجود چیزها و انجام دادن کارهاست و چون هر جامعه ای به آن نیاز دارد، تعلیم فلسفه ضروت پیدا می کند. البته از میان کسانی که مقدمات را فرا می‌گیرند آنان که استعداد بیشتر دارند، باید به تحقیق در مباحث و مسائل مهم فلسفه بپردازند.

تعداد واحدها

20

دروس الزامی

8

دروس اختیاری

4

پایان نامه

32

جمع

 

مجموعه فلسفه دارای 4 گرایش است:

1.فلسفه

2.فلسفه منطق

3. فلسفه دین

4.اخلاق

  •  توجه: در آزمون دانشگاه آزاد مجموعه فلسفه (کد: 2190 ) با 1 گرایش (فلسفه) ارائه می شود.

فلسفه

در این گرایش به بررسی جامع بحث‌های مطرح در تاریخ فلسفه پرداخته می‌شود. در دروس این گرایش، یا به بررسی آراء و نظریات یک فیلسوف می‌پردازیم و یا نحله‌ای فلسفی را مورد بررسی قرار می‌دهیم. برخلاف بسیاری از علوم که تاریخشان به طور کلی از خود علم مجزاست -مثلاً می‌توان ریاضیدان بزرگی بود بی‌آن‌که سررشته‌ای در تاریخ ریاضیات داشت- در فلسفه ارتباط تنگاتنگی میان فلسفه و تاریخ فلسفه وجود دارد، تا آنجا که برخی فلسفه را با تاریخ فلسفه یکسان دانسته‌اند. به همین دلیل است که نظریات فیلسوفان مختلف با وجود گذشت زمانی طولانی از طرح این نظریات، همچنان مورد بحث و مناقشه قرار می‌گیرد. مطالعه بحث‌ها و مناقشات فلسفی در زمینه تاریخ‌شان و ارتباط نحله‌های مختلف با دیدگاه‌های قبلی و بعدی از فواید مطالعه تاریخی فلسفه است. در این گرایش، راه برای پژوهش و تحقیق در حوزه متنوعی از آراء و مکاتب فلسفی باز است. در این گرایش بیشتر بر فلسفه غرب تکیه می‌شود و تعداد دروس مرتبط با فلسفه غرب بیش از دو برابر دروس فلسفه اسلامی است.

منطق

منطق به همراه فلسفه و ریاضیات قدیمی‌ترین شاخه‌های علوم بشری هستند و همواره پیوندی محکم میان این سه رشته وجود داشته است. در منطق، ما به بررسی قوانین تفکر می‌پردازیم. به عبارت دیگر، سؤالی که منطق می‌خواهد به آن پاسخ دهد این است: در هنگام تفکر پیرامون موضوعات مختلف، از کدام قواعد و قوانین پیروی کنیم تا تفکرمان از وقوع خطا مصون بماند؟ از همین رو باید از این علم به عنوان ابزاری نام برد که در سایر علوم مورد استفاده قرار می‌گیرد. منطق نیز مانند هر علم دیگر، تحولات مختلفی را پشت سر گذاشته است و اغلب آن را تحت دو عنوان بررسی می‌کنند: منطق قدیم و منطق جدید. منطق جدید که عمرش به 200 سال هم نمی‌رسد با منطق قدیم که قدمت نخستین اثر نوشته شده در مورد آن به بیش از 2300 سال قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد، تفاوت ذاتی ندارد، اما کاربردها و گسترش آن در همین عمر کوتاهش به مراتب از منطق قدیم بیشتر بوده. منطق جدید چنان اتحادی با ریاضیات پیدا کرده که آن را منطق ریاضی نیز می‌نامند و از این رو کاربردهای متعددی در علوم ریاضی و کامپیوتر یافته است.

فلسفه دین

دین و فلسفه در طول تاریخ ارتباطات متقابلی با یکدیگر داشته و دارند و به همین دلیل فلسفه دین از مهم‌ترین گرایش‌های فلسفه‌های مضاف است. فلسفه‌های مضاف مانند فلسفه دین، فلسفه سیاست، فلسفه تاریخ، فلسفه علم و ... رشته‌هایی هستند که در آن‌ها تلاش می‌شود با رویکردی عقلی به بررسی بنیادها و مسایل اساسی مطرح در دین، سیاست، تاریخ، علم و ... پرداخته شود. به طور کلی در بررسی گزاره‌ها و اعتقادات دینی، دو نگاه مطرح است. گاهی این اعتقادات از نگاهی درون‌دینی مورد توجه قرار می‌گیرند. در این نگاه ما به عنوان مؤمنان به یک دین خاص به بررسی و دفاع از اعتقادات خود می‌پردازیم. این نگاه به دین بیشتر در رشته‌های الاهیات و کلام مورد بررسی قرار می‌گیرد. اما زمانی که نگاه ما به دین، اولاً نه معطوف به یک دین خاص و ثانیاً مطالعه عقلی اعتقادات مطرح شده باشد، حوزه فعالیت ما فلسفه دین است. وجود خدا، زبان دین، وحی، تجربه دینی، رابطه دین با علم، عقل، سیاست و ... از جمله مسایل اساسی مطرح در فلسفه دین می‌باشند.

زمینه های اشتغال:

رشته‌ فلسفه‌ اهمیت‌ بنیادی‌ در ارتقاء سطح‌ فکری‌ جامعه‌ دارد چرا که‌ هر جامعه‌ نیازمند افرادی‌ است‌ که‌ اهل‌ تفکر و نقادی‌ باشند و مسائل‌ فرهنگی‌ را فهمیده‌ و مبانی‌ فرهنگی‌ را تشخیص‌ دهند و رشته‌ فلسفه‌ وظیفه‌ پرورش‌ چنین‌ متفکرانی‌ را برعهده‌ دارد. اما متأسفانه‌ این‌ رشته‌ با همه‌ اهمیتش‌ در جامعه‌ ما بسیار مظلوم‌ واقع‌ شده‌ و مورد بی‌توجهی‌ و بی‌مهری‌ دست‌اندرکاران‌ نظام‌ قرار گرفته‌ است‌ تا جایی‌ که‌ فارغ‌التحصیلان‌ آن‌ حتی‌ موفق‌ به‌ استخدام‌ در آموزش‌ و پرورش‌ ـ که‌ متعارف‌ترین‌ زمینه‌ کاری‌ برای‌ یک‌ لیسانس‌ فلسفه‌ است‌ ـ نمی‌شوند. فارغ‌التحصیل‌ فلسفه‌ از نظر شغلی‌ یا باید به‌ عنوان‌ استاد و معلم‌ فلسفه‌ به‌ تدریس‌ فلسفه‌ بپردازد یا در مراکز پژوهشی‌ مثل‌ دایره‌المعارف‌ها و پژوهشگاه‌ علوم‌انسانی‌ فعالیت‌ کند که‌ البته‌ در چنین‌ مراکزی‌ بیشتر فارغ‌التحصیلان‌ فوق‌لیسانس‌ و دکترای‌ فلسفه‌ فعالیت‌ دارند و یک‌ لیسانس‌ فلسفه‌ در صورتی‌ که‌ فعال‌ و علاقه‌مند باشد، می‌تواند به‌ عنوان‌ دستیار پژوهشگر در بعضی‌ از این‌ مراکز مشغول‌ به‌ کار گردد.