درس ایران
فایل های پیشنهادی

اعضای سایت

نام کاربری
کلمه عبور  



طبقه بندی فایل ها

کارشناسی ارشد » گروه آزمایشی علوم انسانی » مجموعه علوم تربیتی 1 » تحلیل کنکور(سراسری) علوم تربیتی 1 سال 1392

اصول فلسفه تعلیم و تربیت

تعداد سؤال

مبحث

2

کلیات فلسفه

2

مسائل اساسی فلسفه تعلیم و تربیت

2

تعلیم و تربیت و فلسفه

1

اصول تعلیم و تربیت

5

مکاتب فلسفی تعلیم و تربیت

3

فلسفه اسلامی

2

نظریه‌های فلسفی آموزش و پرورش

3

مفاهیم فلسفه آموزش و پرورش

20

مجموع

· اگر چه تعداد سؤالات مطرح شده از مکاتب فلسفی نسبت به سال گذشته از 8 سؤال به 5 سؤال کاهش یافته اما همانند سال‌های قبل این مبحث بیشتر سؤال‌های مطرح شده را به خود اختصاص داده است که نشان از اهمیت این فصل دارد.

· نکته قابل توجه در مورد طراحی سؤالات امسال مطرح نشدن هیچ سؤالی از مبحث فلاسفه یونان بود.

آمار و روش تحقیق:

· در درس آمار و روش تحقیق بیشترین حجم سؤالات آزمون به حوزه دانش و مباحث مختلف مربوط می‌شود و تنها یک سؤال محاسبه‌ای از مبحث واریانس، که به طور معمول از آن سؤال طرح می‌شود، مطرح شده است.

· سؤالات آمار توصیفی و تحقیقات کیفی نظر ویژه‌ی طراحان سؤال را در این آزمون به خود اختصاص داده‌اند (که این روند حتی در طراحی سؤالات آزمون دکتری نیز مشهود است و دلیل آن توجه روز افزون جوامع دانشگاهی به روش‌های تحقیق کیفی و آمیخته در دهه گذشته می‌باشد.

  • نکته قابل توجه: در آزمون 92 از مبحث مربوط به تحقیق آزمایشی، که هر ساله اکثراً موضوع تست‌های متعدد بود، سؤالی طرح نشده است.

تعلیم و تربیت اسلامی:

· در مقایسه آزمون کارشناسی ارشد سال 91 و 92 می‌توان گفت، در هر دو آزمون حجم عمده سؤالات را کلیات، تعاریف و مفاهیم تعلیم و تربیت تشکیل می‌دهند و پس از آن مبحث ویژگی‌های نظام تربیت اسلام از بیشترین حجم سؤالات برخوردار است و سپس مباحث مراحل تعلیم و تربیت، اهداف و اصول روش‌های تربیتی.

تکنولوژی آموزشی:

  • تعداد سؤال: 20

· به عنوان مثال از مبحث طراحی در سال گذشته تنها 1 سؤال طرح شده بود در حالی‌که در آزمون سال (92) از این مبحث 7 سؤال طراحی شده بود.

· با بررسی سؤالات 2 سال اخیر می‌توان گفت نسبتاً سطح دشواری سؤالات در یک سطح بوده و منابع پیشنهادی مبانی نظری تکنولوژی آموزشی هاشم فردانش و مقدمات تکنولوژی آموزشی خدیجه علی آبادی است.

روان‌شناسی تربیتی:

  • تعداد سؤال: 20

· آزمون سال 92 از نظر فراوانی سؤال نیز جالب توجه بوده و بیشترین سهم در زمینه طرح سؤال مربوط به بخش خبرپردازی و حافظه بوده است.

· در آزمون 92 به طرح یک سؤال از مبحث لوین که مربوط به کتاب نظریه‌های یادگیری هرگنهان و اولسون ترجمه سیف بوده است نیز پرداخته شده؛ برخلاف سال‌های گذشته که از مباحث پیاژه و رفتارگرایی و اصلاح رفتار سؤال چندانی طرح نشده بود و بیشتر جهت‌گیری سؤالات مربوط به مباحث حافظه، سبک‌ها و یادگیری بوده است و سؤالات به روشنی در حیطه روان شناسی تربیتی طراحی شده است.

توجه: لازم است داوطلبان عزیز دقت داشته باشند که عدم طرح سؤالاتی از مباحث گشتالت، پیاژه ، رویکرد سازندگی و غیره به معنای عدم ضرورت مطالعه این مباحث نمی‌باشد. پراکندگی سؤالات در هر سال متغیر بوده و احتمال وجود سؤالاتی از مباحث فوق در آزمون سال 93 وجود دارد. ضمن این‌که بهتر است علاوه بر کتاب‌های روان شناسی پرورشی نوین دکتر سیف و روان شناسی تربیتی دکتر کدیور مباحث مربوط به گشتالت و روان‌شناسی اجتماعی از کتاب نظریه‌های یادگیری هرگنهان نیز مطالعه گردد.

روش و فنون تدریس:

. تعداد سؤال

مبحث

5

الگوهای یادگیری

1

شناخت و تدوین هدف‌های آموزشی

2

روش‌های مختلف ارزشیابی

5

روش‌های تدریس سنتی و متداول

1

روش های مختلف ارزشیابی

4

روش‌های جدید تدریس

2

الگوهای تدریس

20

مجموع


 

زبان تخصصی

تعداد سؤال:30

که شامل 10 سؤال واژگان که مانند چند سال اخیر از کتاب essential words for TOEFl طراحی شده است.

15 سؤال عمومی

5 سؤال مربوط به بخش Cloze Test است که بیشتر از دانش گرامری دانشجو برای پاسخگویی استفاده کرده است.

15 سؤال تخصصی

 

سنجش و اندازه گیری:

تعداد سؤال

مبحث

5

اعتبار و پایایی آزمون

2

خطای استاندارد اندازه‌گیری

3

روایی آزمون

3

تجزیه و تحلیل سؤالات آزمون

3

هنجار

1

ارزشیابی تکوینی

2

اهداف و ویژگی‌های امتحان

1

محاسبه غیر واقعی

20

مجموع

· بیشترین تعداد سؤالات طراحی شده از فصل اعتبار و پایایی آزمون می‌باشد که نشان‌دهنده اهمیت این فصل می‌باشد.

· نکته‌ای که در طراحی سؤال‌های سال 92 باید به آن توجه کرد مطرح شدن 3 سؤال از فصول اهداف و ویژگی‌های امتحان و محاسبه غیرواقعی می‌باشد که در سال گذشته هیچ سؤالی از این فصول مطرح نشده بود.

· از فصول طبقه‌بندی آزمون‌ها و شیوه‌های غیرمستقیم سنجش رفتار که در سال گذشته 2 سؤال طرح شده بود امسال هیچ سؤالی مطرح نشده بود.

مدیریت آموزشی:

  • تعداد سؤال: 20

· از این تعداد سؤال، 3 سؤال از فصل کلیات سازمان و مدیریت، 2 سؤال از فصل کارکردهای مدیریت، 2 سؤال از فصل کاربرد نظریات مدیریت در آموزش و پرورش و از فصل‌های سبک‌ها و مهارت‌های مدیریت، نظریه‌های سازمان و مدیریت، سازمان‌های آموزشی، سازمان‌های آموزشی ، نظریه‌های جدید مدیریت و سازمان و مدیریت آموزشی و پرورشی در نظام جمهوری اسلامی هر کدام 1سؤال مطرح شده است.

· در سال 92 نکته قابل توجه این است که تعداد سؤالاتی که از هر فصل طراحی شده است تقریباً مشابه سال 91 می‌باشد (از هر فصل تقریباً 1 الی 2 سؤال).

· از مبحث کلیات سازمان و مدیریت در هر دو سال 3 سؤال طراحی شده است که نشان دهنده اهمیت این فصل نسبت به بقیه فصول می‌باشد.

· مورد دیگر طراحی تست از مبحث رهبری و نظریه‌های انگیزشی، در سال 92 می‌باشد و در سال 91 از این مباحث هیچ سؤالی مطرح نشده است.

مقدمات برنامه‌ریزی آموزشی و درسی:

تعداد سؤال

مبحث

2

تشخیص کژی‌ها و کاستی‌های نظام آموزشی

3

رویکردهای برنامه‌ریزی آموزشی در سطح کلان

1

نیاز سنجش و تدوین هدف در برنامه‌ریزی درسی

2

مدل‌های برنامه‌ریزی آموزش و پرورش

3

کلیات

2

نظریه‌های برنامه‌ درسی

2

دیدگاه‌های برنامه‌ریزی درسی

1

آماده سازی رئوس برنامه‌ درسی

1

تهیه و تولید مواد آموزشی

1

انواع طرح‌های برنامه درسی

1

تکنیک‌های برنامه درسی

1

الگوهای برنامه درسی

20

جمع

نکته‌: فصول رویکردهای برنامه‌ریزی آموزشی و کلیات نسبت به بقیه فصول سؤالات بیشتری را به خود اختصاص داده‌اند و درجه اهمیت بقیه فصل‌ها با توجه به تعداد سؤالات طراحی شده (1 الی 2) سؤال تا حدی در یک سطح قرار دارند.

· مطلب دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد این است که در سؤالات سال 91، 5 سؤال از مبحث آماده‌سازی رئوس برنامه درسی مطرح شده بود در حالی که امسال فقط 1 سؤال از این مبحث طرح شده بود و این نشان‌دهنده این است که درجه اهمیت و مهم بودن فصول هر سال نسبت به سال گذشته تغییر کرده و این امر به دیدگاه طراحان تست بستگی دارد.

نظارت و راهنمایی:

تعداد سؤال

مبحث

4

مؤلفه‌های نظارت و راهنمایی

6

اصول و روش‌های نظارت و راهنمایی

3

حیطه عملکرد نظارت و راهنمایی

1

وظایف راهنمایی آموزشی

5

مفاهیم نظارت و راهنمایی آموزشی

1

ارزشیابی

20

جمع

· سال گذشته بیشتر سؤالات از فصل اصول و روش‌های نظارت و راهنمایی و مفاهیم نظارت و راهنمایی آموزشی طرح شده است. این دو فصل در سال‌های قبل نیز بیشتر سؤال‌ها را به خود اختصاص می‌داد (11 سؤال از 20 سؤال) که این موضوع نشان دهنده اهمیت این فصول می‌باشد.

· نکته قابل توجه: طرح 1 سؤال از مبحث ارزشیابی که سال گذشته هیچ سؤالی از آن مطرح نشده بود.