درس ایران
فایل های پیشنهادی

اعضای سایت

نام کاربری
کلمه عبور  



طبقه بندی فایل ها

کارشناسی ارشد » گروه آزمایشی علوم انسانی » مجموعه حقوق » تحلیل کنکور سراسری1392 مجموعه حقوق

تحلیل کنکور سراسری1392: مدت آزمون: 120 دقیقه

حقوق مدنی:

· در سال‌های گذشته از قسمت وقایع حقوقی سؤال به ندرت طرح می شد یا اصلاً طرح نمی‌شد، همچنین در بخش مدنی 8 این تغییرات وجود داشت.

تعداد سؤال

مبحث

2

بخش مدنی1( اشخاص و محجورین )

1

بخش مدنی 2 (اموال و مالکیت)

4

قسمت مدنی 3 (اعمال حقوقی)

1

بخش مدنی 5 (خانواده)

5 سؤال حال آن‌که در آزمون سال‌های گذشته حداکثر 1سؤال مطرح می‌شد.

بخش مدنی 4 (وقایع حقوقی)

2 سؤال در حالی‌که سال‌های گذشته 5-6سؤال طرح می شد.

بخش مدنی 6و7 (عقود معین)

سال‌های گذشته 1یا 2 سؤال از آن مطرح می‌گردید امسال 5 سؤال (شفعه1، وصیت2 وارث 2 سؤال) مطرح شده بود.

مدنی8 (شفعه، وصیت6-5 معین)

20

مجموع

· با توجه به نحوه طرح سؤالات که داوطلبان باید سعی نمایند نسبت به تمام مباحث تسلط کافی پیدا نمایند.

حقوق مدنی (خانوادگی) :

تعداد سؤال

مبحث

2

صلاحیت

5

نحوه اقامه دعوا، دادرسی و تصمیمات دادگاه

1

شکایت از رأی

-

طواری دادرسی

1

آیین‌های ویژه

1

داوری

5

اجرای احکام

15

مجموع

· داوطلبانی که درس آیین دادرسی مدنی را برای گرایش حقوق خصوصی به صورت کامل مطالعه کرده باشند می‌توانند به درصد خوبی در این درس برسند.

سازمان‌های بین المللی:

· در درس (حقوق سازمان های بین المللی) که در زمره منابع امتحانی گرایش حقوق بشر قرار دارد تفاوت چندانی نسبت به سال‌های گذشته مشاهده نمی‌شود و کماکان قسمت عمده سؤالات از مباحث مربوط به سازمان ملل متحد مطرح می شود و دیگر سازمان‌های جهانی و منطقه ای در درجه دوم اولویت قرار دارد.

· در آزمون امسال نیز منشور ملل متحد و کتاب سازمان‌های بین المللی دکتر رضا موسی زاده منبع اصلی طراحی سؤالات بوده اند.

حقوق خصوصی :

· از 15 سؤال مربوط به حقوق تجارت ، مبحث معاملات تجاری 1سؤال ، مبحث شرکت ها 6 سؤال، و از مبحث اسناد تجاری و ورشکستگی هر کدام 4سؤال طرح شده بود.

· در یک تحلیل کلی اگرچه هر 4 سؤال مربوط به اسناد تجاری عملاً از مبحث ظهرنویسی اسناد تجاری طرح شده بود و این تمرکز به نظر پسندیده نمی‌آید اما نحوه‌ی طرح سؤالات در مبحث شرکت های تجاری همانند سال های پیشین بیشتر سؤالات از لایحه‌ی سال 47 مربوط به شرکت های سهامی طرح شده بود که کاملاً قابل پیش بینی بود .

· در درس آیین دادرسی مدنی مطابق روند سال‌های پیشین و البته با توجه با حجم گسترده منابع مطالعاتی دانشجویان ،در نگاه اول پراکندگی بیشتری در طرح سؤالات دیده می‌شود ،به این صورت که مبحث صلاحیت 3 سؤال ، مبحث سازمان قضاوتی ایران 2 سؤال، دستور موقت و تأمین خواسته هرکدام 1 سؤال، دادخواست و شرایط آن 1 سؤال ،طرق اعتراض 3 سؤال ،احکام و قرار ها 1 سؤال ،داوری، اجرای احکام و ادله ی اثبات دعوا هرکدام 1 سؤال را به خود اختصاص داده بودند.

حقوق جزای اختصاصی:

· تعداد سؤال: 20

· 11 سؤال به جزای اختصاصی یک (جرایم علیه اشخاص)، 5 سؤال به جزای اختصاصی دو (جرایم علیه اموال و مالکیت) و 4 سؤال به جزای اختصاصی سه (جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی) اختصاص داشت.

· در نگاه اول به سؤالات این درس، تعداد سؤالات جرایم علیه اشخاص خودنمایی می‌کند چرا که بیش از هر سال از این دسته جرایم سؤال طراحی شد. همین امر سببی شد تا توازن طراحی سؤالات در سه دسته کلی جرایم (جرایم علیه اشخاص، اموال و امنیت) آن طور که باید، نباشد.

· همان‌طور که می‌دانیم جرایم علیه اشخاص به دو دسته‌ی جرایم علیه تمامیت جسمانی و جرایم علیه شخصیت معنوی تقسیم می‌شود. از یازده سؤال مربوطه تنها یک سؤال به جرایم علیه شخصیت معنوی اختصاص داشت.

· از 5 سؤال مربوط به جرایم علیه اموال و مالکیت نیز 2 سؤال مستقیماً به سرقت و 1 سؤال به خیانت در امانت مربوط می‌شود.

· 2 سؤال دیگر نیز کاملاً زیرکانه و دقیق طراحی شده بود که در واقع نسبت به کلاهبرداری، سرقت و خیانت در امانت دوران وجود داشت. البته این 2 سؤال برای داوطلبانی که نکات هر جرم را دقیق مطالعه کرده‌اند چندان دشوار نبود.

· در 4 سؤال مربوط به جرایم علیه امنیت یک نوآوری دیده می‌شود. در این مورد برای اولین بار از قانون جرایم رایان‌های مصوب 1388 سؤالی مربوط به جعل رایان‌های طراحی شد. 3 سؤال دیگر نیز مربوط به مباحث جعل و استفاده از سند مجعول، قلب سکه و رشا و ارتشاء بود.

· در مجموع سؤالات جزای اختصاصی جدا از تقسیم‌بندی تعداد سؤالات، از نظر کیفیت در سطح استاندارد و خوبی طراحی شده بود.

· به نظر می‌رسد همچنان چون گذشته، کتاب اصلی مورد نظر طراحان محترم جهت گزینش و طراحی سؤالات، سه کتاب جرایم علیه اشخاص، جرایم علیه اموال و مالکیت و جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی دکتر حسین میرمحمد صادقی می‌باشد.

حقوق مدنی (تعهدات):

· آزمون امسال به نسبت سال گذشته از لحاظ بودجه‌بندی تغییراتی داشته که بارزترین آن این است که سؤالات صرفاً از بخش تعهدات قراردادی (مدنی 3 یا اعمال حقوقی) طرح شده بودند و سؤال از تعهدات غیر قراردادی مطرح نبوده است. در حالی که سال‌های گذشته از بخش وقایع حقوقی (مدنی4) هم 3 یا 4 سؤال مطرح می‌گردید.

تعداد سؤال

مبحث

1

تقسم‌بندی عقود

4

شرایط اساسی صحت معاملات

1

طرفین معامله

2

شروط ضمن عقد

1

اجرای تعهدات

4

بحث سقوط تعهدات

2

بحث خیارات

15

مجموع

· در این بخش از سؤالات طراحان بیشتر به سمت آوردن مسأله متمایل شده‌اند تا این‌که متن قانون را به عنوان سؤال طرح کنند.

حقوق تجارت:

تعداد سؤال

مبحث

1

معاملات تجاری

6

شرکت‌ها

4

اسناد تجاری

4

ورشکستگی

15

مجموع

· در مبحث شرکت‌های تجاری همانند سال‌های پیشین بیشتر سواالات از لایحه‌ی سال 47 مربوط به شرکت‌های سهامی طرح شده بود که کاملاً قابل پیش‌بینی بود.

· تسلط بر قانون تجارت کلید موفقیت دانشجویان در پاسخ‌گویی به سؤالات درس اسناد تجاری می‌باشد.

آیین دادرسی مدنی:

تعداد سؤال

مبحث

3

صلاحیت

2

سازمان قضاوتی ایران

1

دستور موقت

1

تأمین خواسته

1

دادخواست و شرایط آن

3

طرق اعتراض

1

احکام و قرارها

1

داوری

1

اجرای احکام

1

ادله‌ی اثبات دعوا

15

مجموع

حقوق بین الملل خصوصی:

در درس (حقوق بین الملل خصوصی) نیز همانند حقوق اساسی تا سال‌های قبل اساس طراحی سؤالات بر مبنای تکرار تست‌های سال قبل از مباحث کاملاً مشخص بود (به همین دلیل تعداد کسانی که در این درس به 100 درصد سؤالات پاسخ می دادند بسیار بالا بود، در آزمون امسال نیز ضمن آن‌که این ساختار سنتی تا حدودی ادامه یافته است، اما سعی طراحان سؤال در مفهومی کردن سؤالات و نیز گریز از تکرار تست های گذشته عملاً باعث شده تا سؤالات این درس نیز نسبت به سال‌های گذشته سخت تر باشد).

حقوق مدنی (اشخاص، وصیت و ارث):

· این درس برای گرایش حقوق خانواده می‌باشد و فقط داوطلبان این گرایش به این سؤالات پاسخ می‌دهند.

· از مبحث اشخاص 4 سؤال، خانواده 2 سؤال، وصیت 7 سؤال و از مبحث ارث 2 سؤال مطرح شده است.

· هنگامی که داوطلب حقوق خصوصی هر هشت حقوق مدنی را به صورت کامل مطالعه کرده باشد به صورت کامل می‌توانند به این سؤالات پاسخ دهند.

حقوق اساسی:

در درس (حقوق اساسی) کاملاً ساختار سنتی طراحی سؤال در هم ریخته شده بود، غالباً در سال های گذشته بر این منوال عمل می‌شد که از 15 سؤال در این درس 5 سؤال از متن کتاب، بایسته های حقوق اساسی دکتر ابوالفضل قاضی (شریعت پناهی) و 10 سؤال باقی مانده را از متن اصول قانون اساسی و جلد دوم کتاب حقوق اساسی دکتر هاشمی طراحی می‌شد.

این امر موجب شده بود تا سؤالات درس حقوق اساسی به نوعی دچار تکرار گردد و غالب دانشجویان می‌توانستند با تمرین بر تست های سال های گذشته به بخش عمدهای از سؤالات این درس پاسخ گویند.

در آزمون 92 طراحان سؤال با اشراف کامل بر این امر سعی کردند تا ضمن حفظ منابع اصلی این درس که پیش‌تر بیان گردید، سؤالات را مفهومی‌تر و استدلالی تر نمایند بنابراین سؤالات حقوق اساسی آزمون امسال از سال های گذشته سخت تر بوده است.

حقوق ارتباطات:

تعداد سؤال

مبحث

3

قوانین فعلی ایران در مورد مطبوعات

2

اولین قوانین مطبوعات ایران و دوره مشروعیت

2

کنفرانس‌های جهانی حقوق ارتباطات

2

کلیات حقوق ارتباطات

3

مصوبات شورای اروپا

1

نظام مطبوعاتی کشورهای اروپایی

2

نظام کنوانسیون‌ها در مورد آزادی مطبوعات

15

مجموع


حقوق اداری:

· نخست این که بخش عمده ای از مباحث تحلیلی این درس محل مناقشه و اختلاف صاحب نظران این رشته حقوقی می باشد و از این رو گاه آرای متعددی در خصوص مسئله ای واحد به چشم می خورد. به همین دلیل روند کلی طرح سؤالات در درس مورد بحث بیشتر با اتکا به قوانین میباشد.

· دوم آن که در آزمون های برگزار شده در سال های اخیر بر قوانین مختلفی متمرکز بوده اند. اما قوانینی که در صدر لیست قوانین مورد مطالعه قرار دارند قانون مدیریت خدمات کشوری و قانون دیوان عدالت اداری می باشند.

· نکته سوم که در راستای نکته اول قرار دارد توجه به مطالعه همه قوانین مربوط به مبحث حقوق اداری از صدر لیست تا انتها می باشد. زیرا به دلیل فوق الذکر مطالعه قوانین در آزمون درس مورد اشاره از اهمیتی حیاتی برخوردار می باشد.

· سؤالات آزمون کارشناسی ارشد سال 92 در مقایسه با آزمون سال 91 از میان قوانین، بیشتر بر قانون مدیریت خدمات کشوری متمرکز بود.

· سؤالات را از لحاظ سطح تحلیلی میتوان در سه دسته طبقه بندی نمود؛ سؤالات ساده، متوسط ضعیف و متوسط قوی.

با توجه به مطالب اخیر به چند توصیه اشاره می کنیم:

1. تهیه لیستی دقیق و به روز (قوانین همراه با آخرین اصلاحات) از قوانین مرتبط با آزمون حقوق اداری

2 .ابتدا قوانین مذکور را مطالعه کنید و آن گاه به مطالعه کتاب انتخابی خویش به عنوان منبع مطالعه اقدام نمایید.

حقوق جزای عمومی:

· تعداد سؤال: 15

· سهم هر کدام از بخش‌های جزای عمومی یک، دو و سه (البته با این فرض که علل موجهه‌ی جرم را در ذیل سرفصل حقوق جزای عمومی دو قرار دهیم) پنج سؤال می‌باشد.

· طراحان تقریباً از تمامی مباحث مهم حقوق جزای عمومی لااقل یک سؤال طراحی کرده‌اند. امسال بعد از حدود دو سال، مجدداً از مبحث «قلمرو اجرای قانون در مکان» تست طراحی شد.

· از نوآوری‌های سؤالات کنکور 92 در این درس، طراحی سؤال از مبحث «مسئولیت نیابتی» می‌باشد که در چند سال اخیر چندان به این مبحث توجهی نمی‌شد.

· از مواردی که در کنکور امسال در این درس کم مشاهده نشد،سؤالات تکراری (منظور سؤالاتی که در سال‌های پیش نیز در کنکور آمده بودند) بود.

· به نظر می‌رسد منبعی که بیشتر مورد نظر طراحان قرار گرفته، قانون مجازات اسلامی و محشای آن می‌باشد. البته با مطالعه‌ی کتب اصیل حقوق‌دانانی چون مرحوم دکتر رضا نوربها و دکتر اردبیلی سؤالات کنکور به راحتی قابل پاسخ‌گویی بودند.


متون فقه:

· تعداد سؤالات:20

· حدود 5-7 سؤال از شرح لمعه و 13-15سؤال از کتاب تحریر الروضه آمده بود.

تعداد سؤال

مبحث

1

وقف

1

وصیه

2

حدود ـ قذف

2

حدود ـ زنا

2

نکاح

1

طلاق

1

ارث

2

متاجر

1

عاریه

2

مزارعه

از کتاب تحریر الروضه طراحی شده بودند.

1

حدود ـ محاربه

1

اقرار

1

حدود ـ شرب خمر

1

رهن

1

متاجر

از کتاب شرح اللمعه طراحی شده بودند.

  • نکته دیگر این‌که همچون سال‌های گذشته بیشتر سؤالات از قسمت‌هایی طراحی شده بود که در کتب حقوقی به آن‌ها اشاره نمی‌شود و همچنین پراکندگی سؤالات در مباحث متفاوت نسبتاً رعایت شده بود، اما وجود 5 سؤال از حدود، تقریباً امر جدیدی بود.
  • سؤالات تحریر الروضه: الوقف – وصیه - حد قذف - حد زنا - نکاح- طلاق- مهر- ارث- بیع- مزارعه- متاجر - عاریه- مزارعه
  • سؤالات شرح لمعه: محاربه- اقرار- حدود شرب خمر-رهن- متاجر

پی نوشت: مبحث سؤال آخر درس متون فقه مشخص نیست (شاید از مباحث غیرحقوقی شرح لمعه طراحی شده باشد که تاکنون سابقه نداشته است.)

حقوق بین الملل عمومی:

· مبحث حقوق دریاها در آزمون امسال فقط یک سؤال را به خود اختصاص داده بود و با توجه به اهمیت این مبحث این امر کمی عجیب به نظر می رسید.

· مبحث حقوق معاهدات و منابع حقوق بین‌الملل کماکان قسمت عمده سؤالات را به خود اختصاص داده است.

· گفتنی است که در آزمون امسال مبحث مسئولیت بین المللی و به خصوص طرح 2001 کمیسیون حقوق بین‌الملل در مورد مسئولیت دولت ها مورد توجه ویژه طراحان قرار گرفته است.

 

آیین دادرسی کیفری:

· تعداد سؤالات:15

· آنچه که بیش از هر چیز در سؤالات امسال جلب توجه می‌کند، عدم تقسیم تعداد سؤالات در دو بخش آیین دادرسی کیفری 1 و 2 می‌باشد. چرا که از 15 سؤال، تنها 3 سؤال مباحث مهم مندرج در آیین دادرسی کیفری 1 و 12 سؤال مهم آیین دادرسی کیفری 2 می‌باشد.

· سؤالی در مورد مباحث مهمی چون نظام‌های دادرسی، موانع تعقیب، قرارهای تأمینی، خاتمه تحقیقات مقدماتی، قرارهای نهایی و موارد اختلاف بازپرس و دادستان طرح نشده بود.

· حتی در مورد 12 سؤال مطرح از آیین دادرسی کیفری 2، 5 سؤال از مباحث تجدید نظر و 2 سؤال از اجرای احکام طراحی شده بود. این در حالی است که از مباحث مهمی چون اعاده دادرسی، واخواهی، صلاحیت دادگاه‌های عمومی، انقلاب، کیفری انسان، ویژه روحانیت و... سؤالی مطرح نبود. مباحثی که مؤید اهمیت آن‌ها، آراء وحدت رویه‌ی متعددی است که در چند سال اخیر توسط دیوان عالی کشور صادر شده است.

· از نکات منفی سؤالات این درس، عدم وجود سؤال تحلیلی است. اصلی‌ترین منبع مورد نظر طراحان متن قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 78، قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب 81، آیین‌نامه‌ی آن و سایر قوانین مربوطه بوده است.

اصول فقه:

تعداد سؤال

مبحث

6

مبحث الفاظ که شامل اوامر، نواهی، مفهوم و منطوق عام و خاص و...

4

حجت

1

مستقلات عقلیه

2

اصول علیه

2

تعارض ادله

15

مجموع

· این درس مخصوص گرایش معارف اسلامی و حقوق (حقوق خانواده) می‌باشد و پذیرش در این گرایش فقط برای واحد خواهران دانشگاه امام صادق (ع) صورت می‌پذیرد و در کنار این درس زبان، متون فقه، حقوق جزا و آیین دادرسی کیفری، حقوق مدنی (اشخاص تا وصیت و ارث)، آیین دادرسی مدنی (دعاوی خانوادگی) باید به صورت کامل خوانده شود.

 

زمینه های اشتغال

یک دانشجوی خوب و علاقه‏مند می‏تواند با تکیه بر معلومات خود در شغل‏های متنوعی مثل وکالت دعاوی دادگستری ، مشاور حقوقی بانک‏ها ، شهرداری‏ها، شرکت‏ها و وزارتخانه‏ها و سردفتری دفاتر اسناد رسمی مشغول فعالیت شوند.